Wil jouw (klein)kind leren breien? Met alleen de stappen ‘Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden’ ben je er nog niet. Om een kind aan het breien te krijgen, is meer nodig dan alleen uitleg over de techniek van de steken. Want wat als het niet lukt? Of erg langzaam gaat? Hoe voorkom je frustraties en ontmoediging en zorg je ervoor dat het breien juist smaakt naar meer? In deze blog neem ik je mee in vijf tips die de eerste brei-ervaringen tot een feestje maken, voor jou en je kind.

1. Geef een goed gevoel
Je onthoudt niet altijd wat iemand zegt of doet, maar wel welk gevoel je erbij hebt. Zo is dat ook als je leert breien. Maak er daarom een gezellig momentje van. Geef je kind een goed gevoel met een gezellig sfeer en complimentjes. Focus niet op het resultaat, maar op de activiteit zelf, en heb plezier! Op die manier vraagt het kind al gauw ‘wanneer gaan we weer breien?’.
2. Brei allebei
Net als lachen en geeuwen is breien aanstekelijk. Als je iemand anders iets moois ziet maken, krijg je zelf ook zin om creatief te zijn! Voor sommige kinderen is het fijn als een volwassene de steken opzet en de eerste rij breit. Maar zodra je (klein)kind zelf goed onderweg is, pak dan ook je eigen breinaalden op. Zo is de focus niet alleen op het kind dat iets ‘moet’ leren, maar ben je gewoon gezellig aan het breien samen.
3. Gebruik mooi materiaal
Er iets niets zo frustrerend als een belemmering in je materiaal als je iets wilt leren. Breinaalden en garen die qua dikte niet bij elkaar passen, of te glad zijn, of veel te groot, of juist te klein… allemaal ingrediënten om snel af te haken. Gebruik mooi materiaal, dat bevordert het leerproces én het resultaat blijft langer mooi. Meer weten over de materiaalkeuze? Lees hier meer.
4. Kies een klein project
Grote, kleurrijke projecten spreken tot de verbeelding. Maar die vragen uithoudingsvermogen van meer geoefende breiers. Het is daarom fijn om met een kleiner project te beginnen. Het liefst iets waar een kind direct iets aan heeft, zoals een leuk armbandje, of een boekenlegger. Zo leer je wél alle stappen die horen bij een werkstuk breien (opzetten, breien, afkanten en afwerken) maar duurt het ook niet al te lang voor het resultaat is bereikt.

5. Ga slim zitten - bonustip voor linkshandige kinderen!
Als je het breien voordoet, moet een kind goed kunnen zien wat je doet. Bij twee rechtshandigen is dat eenvoudig: neem het kind op schoot, of zit dicht naast elkaar. Bij linkshandige kinderen kan dit ingewikkelder zijn, bijvoorbeeld als je kind gespiegeld wil breien. Ga in dat geval tegenover elkaar te zitten. Dan is het eenvoudiger voor je kind om jou na te doen. Nadenken over spiegelbeeld hoeft dan niet meer!